نظامی گنجوی

امتیاز به این کتاب

حکیم جمال‌الدین ابو محمّد الیاس ابن یوسف نظامی در سال 530هـ.ق. در گنجه متولد شد. در سال 619هـ.ق. در همان شهر دار فانی را وداع گفت. منظومه‎های لیلی و مجنون, مخزن‌الاسرار، بهرام‎نامه، یا هفت‎پیکر، خسرو و شیرین، اسکندرنامه(شرفنامه و اقبال‎نامه) که به تمام این مجموعه‏‎ها خمسه‎ی نظامی یا پنج گنج گوینده، همه از سروده‎های باارزش او و از شاهکارهای ادبی ایران است. دیوان اشعار او هم شامل غزل‎ها و قصیده‎های بسیار زیباست.

نظامی سراینده و ستاینده‌ی عشق است، برای او چه فرقی دارد، عاشق دلباخته خسرو باشد که یک روز در زیر برف بماند، تا محبوبش، در را به رویش بگشاید، یا فرهاد که کوه بکند و تیشه بر سر زند، تا شیرین را بیابد، یا این که مانند قیس عامری (مجنون) برای رسیدن به معشوق سر بر سنگ بکوبد، تا به این دلیل کار عشقش به جنون کشیده شود.

نزدیک به سیصد سال قبل از نظامی داستان عشقی لیلی و مجنون در کتاب‌ها آمده است. در شعر شاعران فارسی‎زبان نیز از منوچهری، مسعود سعد سلمان، باباطاهر، سنایی، انوری و رابعه نام پرافتخار دو دلداده آمده است، تا این که نظامی هم در این باره شعرهای بسیار جالبی سروده است. امّا لیلی و مجنون نظامی چیز دیگری است. این استاد خلاق، می‌کوشد، داستی متفاوت بیافریند، تا پابرجا بماند. به راستی منظومه‎ی او درباره‌ی این دو عاشق در عرب و عجم همتا ندارد. شاعران بعد از او هم از کتاب نظامی سرمش گرفته‎اند، معروف‎ترین آن‌‎ها لیلی و مجنون امیر خسرو دهلوی و عبدالرحمن جامی است.

نام: جمال الدین ابومحمّد الیاس بن یوسف بن زکی بن مؤیَّد

متخلص: نظامی

لقب: کیم نظامی

آثار: پنج گنج

مقبره: گنجه «جمهوری آذربایجان»

همسر او آفاق نام داشت. شاه اخستان، همراه با هدایای دیگر این کنیز را به نظامی بخشید. حاصل ازدواج او با نظامی فرزندش محمّد بود. او شیرین‌ترین لحظه‎ها را با همسرش داشت. همیشه در شعرهایش او را مورد ستایش قرار داده است. هنگام مرگ همسرش در مورد فراق افاق چنین می‌‎سراید:

تو کز عبرت بدین افسانه مانی

چه پنداری مگر افسانه خوانی

البته نظامی همسران دیگری بعد از آفاق داشت, امّا هیچ‎کدام منزلت او را در نظر نظامی نیافتند. در سال 584هـ.ق. شاه اخستان داستان عشق لیلی و مجنون را از نظامی خواست، که به رشته‎ی نظم درآورد. از آن‌جا که او به یگانه فرزند خود دلبستگی شدیدی داتش، با اصرار و تشویق او اثر جاودانه‌ی لیلی و مجنون را به جهانیان پیشکش کرد.

نظامی گنجوی

آرامگاه نظامی، گنجه – منبع تصویر: ویکی پدیا

از شاعران نامدار خاقانی، انوری با او هم عصر بودند. برخی شاعران هم به او و جایگاه شعرهایش حسادت می‌ورزیدند. او از کتاب شاهنامه‌ی فردوسی تأثیر بیشتر گرفته و حتی از فردوسی در میان اشعارش با احترام یاد کرده و او را درسخنوری بی‌همتا دانسته است.

او خسرو و شیرین را به نیت حکیم فردوسی و به نام او این داستان باستانی را به نظم درآورده است.

جامی از شاعران قرن نهم به تقلید از خمسه‏‎ی نظامی, مثنوی «هفت اورنگ» را سرود. مولوی نیز در یکی از غزل‎هایش از نظامی نام می‎برد. و از سخنان پندآمیزش این گونه یاد می‎کند:

نظیر آن که نظامی به نظم می‏‎گوید

جفا مکن که مرا طاقت جفای‌تو نیست

حافظ بزرگ‌‎ترین و نامدارترین غزل‎سرای قرن‌هشتم از درون‌مایه‌ی شعری نظامی پیروی کرده و از مقام بلند او به نیکی یاد می‎کند.

ز نظم نظامی که چرخ کهن

ندارد چو او هیچ زیبا سخن

عوفی نظامی را شاعری زبردست می‎داند, زیرا سخنان لطیف خود را با ژرف‎نگری خاصی به جهانیان پیش‎کش کرده است. او هم‎چنین در شعری پسر نوجوان خود را نصیحت می‌دهد و می‌گوید:

غافل منشین، نه وقت بازی

وقت هنر است و سرافرازی است

احتمال می‎رود تاریخ وفات او سال‌های 614 تا 619هـ.ق باشد زیرا مرگ خاقانی حدود 600 هجری بوده است. مرقد این شاعر پرآوازه‎ی ایران در شهر گنجه جایگاه بازدیدکنندگاه اهل ادب است.

نظامی گنجوی

خمسه نظامی، واقع در موزه هنرهای متروپولیتن نیویورک – منبع تصویر: ویکی پدیا

اینستاگرام کافئین بوکلی

کانال تلگرام کافئین بوکلی

بخشی از معرفی شاعر آسمانی «رودکی»:

سمرقند شاعری در خود پرورش داد، که به زبان فارسی با شعرهای بلند و روان سخن می‌گفت، او آوازی دلنشین داشت. صدای گیرایش در لطافت و زیبایی همتا نداشت. مهارت او در نواختن چنگ زبانزد همگان بود. در حقیقت می‌توان گفت، تاریخ ایران چنین مردان بزرگ را کمتر در خدو دیده است.

رودکی چهره‌ی درخشان قرن چهارم هجری است، او در دهات کوهستانی رودک در میان شکوفه‌های عطرآگین بهاری به دنیا آمد. به دلیل پیشکسوت بودن در سرودن شعر فارسی به استاد شاعران معروف شد. از کودکی تیزفهم و باهوش بود. در هشت سالگی قرآن را حفظ کرد و مورد تمجید همه‌ی اطرافیان قرار گرفت. از دست‌هایش نیز هنر می‌بارید، در نواختن ساز بربط بسیار ماهر و یک بدیهه گوی بی‌همتا بود.

مطالعه ی بیشتر: مطالعه

درباره ی caffeinebookly

مطلب پیشنهادی

اوحدین کرمانی

اوحدین کرمانی

اوحدین کرمانی حدود سال 560هـ.ق. در کرمان متولد شد. اوحدین کرمانی زمانی متولد شد که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *